BRB - Bácskai Régiós Bajnokság

BRB - Bácskai Régiós Bajnokság

Bácskai Régiós Bajnokság (BRB) – Örömíjász Versenysorozat 2018-as Szabályzata

A BRB-Örömíjász Versenysorozat a régióbeli örömíjászat fellendítése okán jött létre. Célunk egy olyan versenysorozat létrehozása volt, amely a régiós örömíjász versenyek jellegzetességeit megtartva s ezeket összefűzve képez egy egységet a térségben. Általa lehetőségünk van regionális bajnokok kihirdetésére és díjazására, a térségben történő aktivitások bemutatására, valamint a hagyományos íjászat, mint sport-, tevékenységforma és szabadidős tevékenység propagálására. A versenysorozatot idén hat állomás és hét csapat alkotja, melyek más stílusban és más körülmények között teszik próbára a versenyzőket. A 2018-as versenysorozathoz Óbecse és Szabadka ijászai csatlakoztak.

A 2018-as BRB sorozat versenyidőpontjai:

 1. Április 15. Ada (2017-es sorozat díjátadója)
 2. Május 13. Szabadka
 3. Május 20. Moravica
 4. Június 17. Horgos
 5. Június 24. Óbecse
 6. Szeptember 30. Bajsa

A BRB sorozat pontozási rendszere:

 • A versenyzők az állomásokon elért helyezéseikhez mérten kapnak pontokat, (1. Hely 12 pont, 2. Hely 10 pont, 3. Hely 8 pont, 4. Hely 6 pont, 5. Hely 4 pont, 6. Hely 2 pont) melyek gyűjtésével indulhatnak a BRB-Örömíjász Versenysorozat kategória bajnoka címért! A pontozással párhuzamosan egyéni százalékos nyilvántartást is vezetünk, a versenyzők állomásokon elért eredményeiről. Ezért adjuk meg a maximálisan lőhető pontszámot, s így a versenyzők is egyéni statisztikát vezethetnek a teljesítményükről.
 • A verseny szervezője köteles feltüntetni a makszimálisan lőhető pontszámot és a meglőtt pontok %-os kimutatását, ugyanis a sorozatban meglőtt 3 legjobb %-eredmény átlaga dönt arról, hogy ki nyeri egy évre a vándorserleget!
 • A BRB-Örömíjász VS-re csak azok a versenyzők kvalifikálhatják magukat, akik legalább 4 versenyen részt vesznek. (Persze nagyobb a pontgyűjtés esélye, ha mindegyiken jelen van.)
 • Az eredménytáblázatot, illetve az aktuális pontlistát a százalékos kimutatással nyilvánosan közzé kell tenni egy internetes felületre, amit minden verseny után követhet a versenyző, így értesülhet a jelenlegi tényállásról, s melyet folyamatosan frissíteni kell. (Erre csak a szervező egyesületek vezetőinek van jogosultsága.)
 • Pontegyezés, holtverseny esetén azonnali szétlövéssel kell eldönteni, hogy ki legyen a győztes. (Az első 6, azaz a pontszerző helyek esetén a szervező csapat köteles az eredményhirdetés előtt levezényelni a szétlövést.) Ennek lebonyolítása és módja a szervező csapat hatásköre!

Díjazás:

            Az verseny díjazását az aktuális verseny szervezője határozza meg. A BRB-Örömíjász VS végén az eredmények összesítése után kihirdetjük a regionális bajnokokat! Ők emlékül (plakett, érem, emléklap) ezért díjban részesülnek, továbbá a sorozat legeredményesebb versenyzőjét vándorserleggel díjazzuk, melyre felkerül az illető neve (egyesület) és a cím elnyerésének dátuma. Amennyiben három alkalommal sikerül elnyernie a serleget végleg megtarthatja azt. Azonban, ha következő évben valaki más nyeri el, akkor az ünnepélyes átadón köteles átadni az új bajnoknak! Vándorserleget polc nélküli íj, polcos íj és barebow kategóriában nyerhetnek!

Kategóriák és korcsoportok nemek szerinti bontásban:

            A BRB sorozatra csak 12 éves kortól  lehet kvalifikálni, azonban a fiatalabb gyermek makszimum 2 évet felnevezhető, ha önállóan végig tudja vinni a sorozatot, külső segítség nélkül! Ennek felelősége a szülőt, illetve a csapatát terheli, azt aki delegálja.

A sorozatot abban az életkorban, kategóriában kell végigvinni, amibe az első alkalommal beregisztrált a versenyző! KATEGÓRIA és KORCSOPORT ÁTJÁRÁS NEM LEHETSÉGES! Ellenkező esetben a további versenyeredmények érvénytelennek minősülnek! Regisztrációnál a betöltött évek száma a mérvadó, ha az évad során betölt egy évet a versenyző, akkor is az első alkalommal regisztrált korcsoportban és kategóriában köteles végiglőni a sorozatot!  A vereny szervezőjének jogában áll regisztráció alkalmán születési évet igazoló okmányt elkérni, tehát ez legyen kéznél. (személyi, bizonyitvány, bármilyen születési dátumot tartalmazó igazolvány)

A VERSENYZŐ KÖTELES FELAJZOTT ÍJJAL ÉS TELJES FELSZERELÉSSEL megjelenni a regisztrációnál!

Korosztály:

12-14 év gyermek, 15-17 év ifi, 18-50 év felnőtt, 51 évtől tiszteletre méltó.

      1.Pusztai, polc nélküli íjak:

Ide tartozik minden történelmi alakú, primitív markolatos, polc nélküli íj! (PBHB, LB, Yumi) Az íjakat madártollas favesszővel lehet használni, a műanyag nock engedélyezett! Lövésnél az oldó kéznek érintenie kell a nockot! A karbon vessző használata engedélyezett, de ennek az az ára, hogy a végösszegből 10%-ot levonunk! (a végösszeget 0,9-cel beszorozzuk) EZT AZ EREDMÉNYEK ELBIRÁLÁSÁNÁL VÉGZIK, NEM A VERSENYZŐ! MINDEN SZERVEZŐ KÖTELES FELTÜNTETNI a pontok kiírásánál is és a beíró lapon is, hogy a versenyző milyen vesszőt használ!

       2. Polcos íjak: Ide tartozik minden polccal ellátott íj (ragasztott műanyag kifutó is)!

Karbon vessző esetén 100%-os eredményt ismerünk el, de favessző is szabadon használható a kategóriában. Favesszőnél +10%-kot ismerünk el a meglőtt pontokhoz. (A végeredményt a szervező csapat felszorozza 1,1-gyel.) Ezt is köteles minden versenyző feltüntetni a beíró lapon, s minden szervező csapat az eredménylistán! MINDEN ALKALOMMAL A VERSENYZŐ ELDÖNTHETI, HOGY MILYEN VESSZŐT FOG HASZNÁLNI! ENNEK ELLENŐRZÉSE ÉS FELTÜNTETÉSE A SZERVEZŐ CSAPAT FELELŐSÉGE! Félreértés esetén a bizottságnak jogában áll módosítani a pontokat az év végi szavazáson!

 

 1. Barebow kategória: Ide tartozik minden fém középrésszes kifutóval és bergerrel ellátott kifutós íj, ami megfelel a barebow íj követelményeinek. Kizárólag karbon vessző engedélyezett!

A szervező csapat saját versenyén a BRB kategóriákon kívül indíthat más kategóriákat, ez viszont nem mérvadó és nem beszámítható a BRB-s pontozásba! (Nem része a sorozatnak!)

Nevezési díjak:

A versenysorozatban egységes nevezési díjakat határoztunk meg: felnőtt 1000 din, ifi 800 din, gyermek 600 din. A szervező csapatnak jogában áll ezeken felül megfizettetni az ebédet, illetve büfét biztosítani.

Egyéb magaviseleti és etikai szabályzat:

A versenysorozatban mindenki köteles betartani a versenyeken összefoglalt biztonsági és magaviseleti szabályzatot.

 • A verseny szervezője köteles szervezett bemelegítést tartani, illetve lebonyolítani.
 • A versenyzők nevezésükkel elfogadják a biztonsági szabályzatot, csak a meghatározott lövésszámot adják le az erre kijelölt helyen, időben és irányban!
 • A kiskorú nevezőkért a csapatvezetőjük, illetve a szüleik felelnek.
 • Alkohol fogyasztása, valamint szemetelés a verseny ideje alatt a verseny területén tilos.
 • A pályán kísérő személyzet, csak külön engedéllyel, regisztrációval tartózkodhat.
 • A versenysorozatban bármi nemű csalás, elírás, rendzavarás, a VS lefolyásának bojkottálása azonnali kizárást von maga után, ami a teljes sorozatra vonatkozik.
 • A pontok elírása esetén a csapatvezető, illetve még egy versenyző aláírásával kell a javítást igazolni. Ha csalás elszámolás történik, azért a csapatkapitány is felelősségre vonható, ez a teljes szervező bizottság döntése. A beírólapokat minden versenyző köteles az átadás előtt átnézni, átszámolni és ezt aláírásával igazolni, ellenkező esetben érvénytelennek nyilvánítunk minden beírólapot! (aláírás nélkül) A versenyzők aláíratását a csapatvezetőnek kötelessége elvégeznie. Utólagos reklamációnak helye nincs!
 • A versenysorozat bojkottálása a teljes sorozatból való kizárást vonja maga után!

A verseny szabályrendszere illeszkedik a BRB szabályzatához, úgy kategóriákat, mint korcsoportokat tekintve. 

Kérlek keresd fel Facebookon a "Bácskai Régiós Bajnokság" nevű csoportot, ahol megtalálod a pontos szabályzatot!
A verseny egy technikai ügyességi, történelmi jellegű megmérettetés lesz, melyet 2 egyenértékű lövéssel két körben lehet meglőni! (2x12 cél - max 500 pont) A versenyen párhuzamos pálya lesz felépitve A-B csoportban, a gördülékenyebb lefolyás okán csapatonként két beiróval. 1. A, 1. B, 2.A, 2.B..., és igy tovább. A pontozás 5-8-10. 
A pályára minimum 4 vesszővel kell rendelkezni! 


Kötelező haladási irány: először felnőttek lőnek, majd gyerekek és utána minik!

Helyszin: a horgosi Vigano épülete (Horgos központjától Magyarkanizsa irányában bal oldalon a Horgost jelző táblánál található a falu szélén!) Egy fehér épület, nagy parkolóval.


A verseny menete: 
8-9,30-ig regisztráció, felszerelés ellenőrzése, csoportok beosztása.
9,30-10 óráig szervezett bemelegités és pálya ismertetése, 10,30 kor a verseny kezdete!

 
Nevezés: Gyermek 600din., ifi 800din., felnőtt és tiszteletreméltó 1000din. 
Ebéd: minden versenyző számára +100 din (ez iránti igényüket kötelezően tüntessék fel előnevezésnél) 
Vegetáriánus és glutén mentes ebéd iránti igényt is feltüntetni!
Kisérők számára vendégebéd 200 dinár. (Leves, rántott sajt.)

Regisztráció: a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail cimen lehetséges!

Az előnevezési határidő 2018. 06. 15-en (péntek) 18,00 órakor lejár! Ez utáni, vagy helyszini nevezésnél az összeg +200 dinárral nő ( Időn túli, helyszini nevezés: gyerek 800-, ifi 1000-, felnőtt 1200 din!

Tisztelettel és baráttsággal várunk minden kedves ijászni vágyót! :) 

Verseny tulajdonságai

Verseny időpontja 2018. június 17. 08:00
Verseny vége 2018. június 17. 16:00
Nevezés első napja 2018. máj. 28.
Férőhely 100
Nevezett 0
Elérhető hely 100
Nevezési határidő 2018. június 15. 18:00
Helyszín Horgos
Nem fogadunk több nevezést erre a versenyre.